Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. Polsko-litevské listiny 2

17. prosinec 1492
 
Listina velkoknížete Alexandra Jagellonského potvrzující Magdeburské právo udělené trockým karaimům jeho otcem Kazimírem, velkokníže Alexandr navíc osvobozuje karaimy od placení veškerých celních poplatků čímž je v tomto ohledu zrovnoprávňuje s vilniuskými a trockými měšťany, osvobozuje je od povinnosti střežit zámek v Trokách a od povinnosti žnout a sbírat obilí na pozemcích velkoknížecího panství Staré Troky.
 
PŘEKLAD
 
17. prosinec 1492
 
Ve jménu Hospodina, Amen.
K věčné paměti My, Alexandr, z Boží milosti Velkokníže Litevský, Žemaitský (Dolno-litevský), pán a dědičný vládce Ruských zemí, atd.
Dávám na vědomí všem, kterých se to týká, a to jak současným tak i budoucím, všem, kteří se o tom dozví.
Předstoupili před Nás a Naše rádce Židé - Naši trocští měšťané, a předložili Nám listinu napsanou na pergamenu a opatřenou pečetí Litevského Velkoknížetství obsahující práva, která jim udělil Náš otec nejjasnější Kazimír, bývalý král polský, velkokníže litevský a ruský, atd., a žádali Nás abychom potvrdili výše zmíněnou listinu a práva v ní obsažená.
 
Vyslyšeli jsme jejich žádost a kývli jsme na jejich požadavky, uznali jsme a potvrdili jsme výše uvedenou listinu a v ní obsažená privilegia na věky věků.
 
Navíc ve snaze zlepšit situaci těchto trockých Židů, je zbavujeme ve Své milosti povinnosti platit celní poplatky; touto listinou jim udělujeme právo svobodného cestování, plavby a obchodu a to bez povinnosti platit jakékoli poplatky na území Velkoknížectví Litevského a v k němu náležejících zemích, na všech Našich celnicích, stejně tak i na celnicích knížat, církevních hodnostářů, baronů a jiné šlechty či státních úředníků; tato práva udělujeme ve stejném rozsahu v jakém byla udělena Našim městům Vilnius a Troky.
 

Zbavujeme navíc výše zmíněné trocké Židy strážní povinnosti, které v minulosti podléhali.

 
Dále pak zbavujeme tyto Židy podléhající německému právu povinnosti žnout a sklízet obilí na Našich polích náležejících Našemu panství Staré Troky.

Pro posílení právní váhy a síly přidáváme k této listině Naší pečeť.

Vystaveno v Trokách, v pondělí před svátkem svatého Tomáše, léta Božího tisíc čtyři sta devadesátého druhého v přítomnosti statečných a urozených: trockého vojvody a Našeho maršálka  Petra Janoviče z Ivy, zemského pokladníka Andreje Alexandroviče, maršálka Johana Litarova, vládce Slonimské državy Petra Olechnoviče, Našeho stolníka Grigorie Ostikoviče, Našeho sekretáře Adama Jakuboviče, kterým byl pověřen vystavením listiny a mnoha dalších důvěryhodných osob.   

 

pl_02.png