Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. Krymsko-tatarské jarlyky 3

 

24. prosince 1610
 
Jarlyk Džany-Bek-Geraj-chána I., potvrzující vlastnická práva karaima Abrahama Chodžaki k pozemkům, zahrnujícím výběh pro skot, pastviny a ornou půdu v katastru obce Ramazan Salasy, které byly zakoupeny jeho dědem od v listině uvedených osob; k čemuž měl jeho vnuk veškerou dokumentaci.
 
Rok Hidžry 1019, osmý den měsíce šauválu
 
PŘEKLAD
 
Důvodem sepsání tohoto výmluvného štěstí přinášejícího hakanského jarlyku je především skutečnost, že Juri, Todor a Vasil-bek prodali za dvě stě akče výběh pro skot, pastviny a ornou půdu v katastru obce Ramazan Salasy Našemu služebníkovi, židovi žijícímu v Čufut Kale, Abrahamovi Chodžaki, který od nich obdržel do svých rukou kupní smlouvu.
 
Vnuk zmíněného Abrahama, Náš služebník - žid Abraham předložil tuto kupní smlouvu a na jejím základě získal od vládce, Našeho ctihodného staršího bratra chána nejvyšší jarlyk, a na základě tohoto jarlyku požádal také Nás o vydání nejvyššího jarlyku.
 
Z Naší milosrdné vůle vydáváme také My výše zmíněnému Našemu služebníkovi Abrahamovi tento nejvyšší jarlyk a nařizujeme, aby mu nikdo v souladu s tímto Naším jarlykem nečinil žádná příkoří a neomezoval jeho vlastnická práva k výběhu pro skot, jeho pastvinám a jeho orné půdě v katastru obce Ramazan Salasy.
 
Sepsáno osmého šauválu roku 1610
 
Džany-Bek-Geraj-chán syn Mubarek-Geraj-sultána